Oszukana Panna Cotta z kaszy mannej

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosty i smaczny deser, który zasmakuje małym i dużym. Jego największą zaletą jest to, że można modyfikować go według własnego uznania, a dzięki temu za każdym razem otrzymać inny smak.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza manna 3 łyżki
    Mleko 250 ml
    Dowolna ilość substancji słodzącej np. 2 płaskie łyżki białego cukru
    Kropla aromatu waniliowego (można pominąć)
    Ulubiony dżem owocowy np. truskawkowy (modyfikując przepis można eksperymentować z różnymi nadzieniami, równie smaczne będzie z kremem czekoladowym typu Nutella)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta Pudding Dżemy

Oszukana panna cotta z kaszy mannej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę mleka wlewamy do małego rondelka, gotujemy na małej mocy palnika. Do mleka dodajemy substancję, którą chcemy nadać słodycz naszemu deserowi. Ja proponuję 2 łyżki cukru, czasami kiedy chcę przygotować wersję mniej kaloryczną używam ksylitolu w podobnej ilości jak cukier bądź też około 6-7 tabletek słodzika . (Uwaga! Jeśli do wypełniania deseru planujecie użyć bardzo słodkiego dżemu lub kremu to można zmniejszyć lub całkowicie pominąć etap słodzenia. ) Nie należy zbyt mocno rozgrzewać mleka, do średnio rozgrzanego dodajemy 3 łyżki kaszy mannej i od tego momentu cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia. Jeśli chcemy można dodać odrobinę aromatu waniliowego. Zawartość rondelka zdejmujemy z ognia w momencie gdy całość będzie gęsta, zagotuje się i będą widoczne charakterystyczne "bańki" na powierzchni. Od razu przekładamy do szklanego naczynia : bardzo małej salaterki lub do pucharku - najpierw połowę przygotowanej masy, następnie dżem (około 2-3 łyżeczki) , a na koniec przykrywamy pozostałą częścią. Schładzamy w lodówce. Proponuję zostawić w lodówce na całą noc i zjeść na śniadanie. Podawać wyłożone na talerzyk, polane ulubionym sosem pasującym do naszego użytego nadzienia. W razie problemów z wyjęciem deseru z naczynia, następnym razem przed przełożeniem, zwilżyć miseczkę wodą.

Porady

Ja podaję najczęściej z dżemem truskawkowym, a do polania używam sosu truskawkowego do naleśników. Jednak eksperymentów w kuchni nie należy się bać więc zachęcam do spróbowania przygotowywania deseru z różnymi nadzieniami i sosami. W tej roli może sprawdzić się krem czekoladowy, masło orzechowe lub inne tego typu "smarowidła" . Jeśli jesteś na diecie, możesz do słodzenia użyć mniej kalorycznego ksylitolu lub erytrolu (0 kcal) , kaszę przygotować na niskotłuszczowym mleku, a jako nadzienie wykorzystać dżem 100% owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza manna Ksylitol Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować