Zapiekanka z kuskusem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem - powinien sięgać 1 cm powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach, kiedy ziarenka napęcznieją, kasza jest gotowa.
Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy pokrojoną szynkę i cebulę, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, kalafior pokrojony w drobne różyczki, pieprz, pieprz ziołowy i płatki chilli. Dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sos - wodę i jogurt mieszamy z gotowym sosem serowym. Warzywa mieszamy z kaszą, sosem, doprawiamy ziołami prowansalskimi. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze 5 minut.
Danie zasypujemy startym serem i zapiekamy w 180 stopniach przez 10 minut - ser powinien się lekko zarumienić.
Podajemy od razu.
Komentarze