Zapiekanka z kuskusem i kalafiorem

4 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowa kasza, dużo warzyw i sos serowy czyli wyjątkowo szybki i prosty pomysł na obiad. Zrobicie go w nieco ponad pół godziny.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza kuskus - 180g
    Kalafior - 500g
    Szpinak - 200g (może być mrożony)
    Olej - 1 łyżka
    Czosnek - 2 ząbki
    Cebula - 1 szt
    Szynka - 150g (użyłam ścinków szynek)
    Ser żółty twardy - 150g
    Sos serowy w proszku - 1szt
    Woda - 100ml
    Jogurt naturalny - 200ml
    Pieprz, pieprz ziołowy, płatki chilli, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kuskusem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem - powinien sięgać 1 cm powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach, kiedy ziarenka napęcznieją, kasza jest gotowa.
    Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy pokrojoną szynkę i cebulę, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, kalafior pokrojony w drobne różyczki, pieprz, pieprz ziołowy i płatki chilli. Dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sos - wodę i jogurt mieszamy z gotowym sosem serowym. Warzywa mieszamy z kaszą, sosem, doprawiamy ziołami prowansalskimi. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze 5 minut.
    Danie zasypujemy startym serem i zapiekamy w 180 stopniach przez 10 minut - ser powinien się lekko zarumienić.
    Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Kalafior Szpinak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować