Zapiekanka z konserwą

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo lubię wymyślać nowe potrawy. Jednak ten smakowity obiad wykonałam z siostrą Sabinką.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • *1 duża cebula,
    *puszka dużej konserwy(pogą być pozostałości wędlin)
    *4 ząbki czosnku,
    *sól, pieprz, przyprawa do mięs,
    *20 średnich ziemniaków,
    *15dkg sera żółtego,
    *pietruszka do dekoracji,
    *olej do smażenia,
    SOS:
    *jajko,
    *4łyżki śmietany.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z konserwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy cebulę w piórka, przysmażamy. Dodajemy konserwe lub wędlinę w kostkę do cebuli, smażymy. Dusimy do miękkości. Dodajemy czosnek, sól, pieprz, przyprawy. Surowe ziemniaki kroimy w plasterki grubości 0,5cm. Smarujemy naczynie tłuszczem, układamy ziemniaki, cebulę z miesem, do wyczerpania składników. Polewamy sosem i posypujemy startym serem i pietruszką. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180C, pieczemy ok 55min, aż ziemniaki zmiękną.
    Polecam leniuchom, i na imprezowe podwieczorki.

Porady

polecam tania-idealna!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować