Bardzo lubię wymyślać nowe potrawy. Jednak ten smakowity obiad wykonałam z siostrą Sabinką.
1 godz. 20 min
Składniki:
*1 duża cebula,
*puszka dużej konserwy(pogą być pozostałości wędlin)
*4 ząbki czosnku,
*sól, pieprz, przyprawa do mięs,
*20 średnich ziemniaków,
*15dkg sera żółtego,
*pietruszka do dekoracji,
*olej do smażenia,
SOS:
*jajko,
*4łyżki śmietany.
Zapiekanka z konserwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kroimy cebulę w piórka, przysmażamy. Dodajemy konserwe lub wędlinę w kostkę do cebuli, smażymy. Dusimy do miękkości. Dodajemy czosnek, sól, pieprz, przyprawy. Surowe ziemniaki kroimy w plasterki grubości 0,5cm. Smarujemy naczynie tłuszczem, układamy ziemniaki, cebulę z miesem, do wyczerpania składników. Polewamy sosem i posypujemy startym serem i pietruszką. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180C, pieczemy ok 55min, aż ziemniaki zmiękną.
Polecam leniuchom, i na imprezowe podwieczorki.
Komentarze