Cukierki śmietankowo-karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włożyć do garnka cukier, mleko i śmietanę. Naciąć z długości laskę wanilii, wyjąć ze śrdoka rdzeń. Włożyć laskę i rdzeń do garnka, gotować 40-45 minut na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Wyjąć laskę wanilii. Zwinąć z folii aluminiowej gruby pasek i przedzielić nim blachę piekarnika powinna mieć 20*20cm. Blache i folię wysmarować olejem. Masę karmelową wlać do formy na grubość około 2cm. Wygładzić i pozostawić do wystygnięcia. Kiedy będzie jeszcze ciepła pokroić na równe kostki o wymiarach 2*2cm. Wstawić do lodówki. Kiedy masa wystygnie, wyjąć z formy. Wybierając się w gości można każdy zawinąć dekoracyjnie.
Komentarze