Cukierki śmietankowo-karmelowe

  • wyświetlono: 328 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mama pokazała nam świat krówek na domowy sposób

turtelek

Składniki

2 szkl cukru

40dag bitej śmietany

3/4 szkl mleka

1 laska wanilii

olej do formy

folia aluminiowa

Sposób przygotowania przepisu:

Cukierki śmietankowo-karmelowe

  • 1. Włożyć do garnka cukier, mleko i śmietanę. Naciąć z długości laskę wanilii, wyjąć ze śrdoka rdzeń. Włożyć laskę i rdzeń do garnka, gotować 40-45 minut na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Wyjąć laskę wanilii. Zwinąć z folii aluminiowej gruby pasek i przedzielić nim blachę piekarnika powinna mieć 20*20cm. Blache i folię wysmarować olejem. Masę karmelową wlać do formy na grubość około 2cm. Wygładzić i pozostawić do wystygnięcia. Kiedy będzie jeszcze ciepła pokroić na równe kostki o wymiarach 2*2cm. Wstawić do lodówki. Kiedy masa wystygnie, wyjąć z formy. Wybierając się w gości można każdy zawinąć dekoracyjnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

babka karmelowa

Dodane przez: capri

babka karmelowa

Cudny kolor, jeszcze piękniejszy...

cukierki

Dodane przez: dusiowa

Jogurtowe cukierki

dla małego i dużego dla ochłody

Krówkowe wafle

Dodane przez: Bożena Z.

Karmelowe wafle

szybko prosto smacznie i słodko-wafle...

Domowe cukierki a’la snickers

Dodane przez: Armi As

Domowe cukierki a’la snickers

Przez cały pierwszy rok studiów...

michałki

Dodane przez: martaf

Cukierki a'la Białe Michałki

Pyszne, zaskakujące, uwielbiają...

Karmelowa wuzetka

Dodane przez: Cukiereczek

Karmelowa wuzetka

Karmelowe ciasto, karmelowy krem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE