Zapiekanka z gotowanych ziemniaków

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Pyszne bezmięsne danie na wiele okazji. Może być jako samodzielny obiad czy kolacja a także dodatek do mięsa lub ryby.

  • 50 min

Składniki:

  • Zapiekanka
    1,5 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) pokrojonych w plasterki,
    4 duże cebule pokrojone w krążki i usmażone na złoty kolor na oleju

    Zalewa:
    mały kubek śmietany (200 gram)
    2 serki topione po 100 gram
    2 jajka
    pół szklanki ziaren słonecznika
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu do zapiekania układać warstwami ziemniaki i cebulę, aż do wyczerpania składników.
  • zapiekanka ziemniaczana 2. Składniki zalewy zmiksować, polać ziemniaki i posypać słonecznikiem.
    Piec ok. 45 minut w 170 st. C do zrumienienia

Porady

Do zapiekanki można dodać także podsmażoną wędlinę, paprykę lub pieczarki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować