Zapiekanka z frytek i mozzarelli

4.5 (197 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taka zapiekanka to szybki i smaczny sposób na piątkowy obiad lub ciepłą kolację.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg frytek(mrożone)
    2 łyżki oleju
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka soli
    1 kulka mozzarelli w zalewie

    na sos:
    50 g masła
    4 łyżki mąki pszennej
    500 ml mleka
    1 łyżka keczupu pikantnego
    200 g kukurydzy z puszki
    50 g sera żółtego
    sól
    pieprz biały
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Frytki Zapiekanki

Zapiekanka z frytek i mozzarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Frytki umieścić w formie do pieczenia,dodać olej,paprykę i sól
    dokładnie wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika
    (piec zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • 2. Na patelni rozgrzać masło,dodać mąkę,zrobić zasmażkę
    wlać mleko i mieszając gotować,aż masa zgęstnieje.
    Następnie dodać osączoną kukurydzę z puszki,keczup oraz sól
    i pieprz do smaku,wymieszać zdjąć z ognia.
  • 3. W naczyniu do zapiekania umieścić upieczone frytki,posypać
    rozdrobnioną mozzarellą i rozprowadzić przygotowany sos
    wierzch posypać startym serem żółtym.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować