ok. 1,2 kg startej na tarce dyni
30 dag pieczarek
20 dag startej marchewki
20 dag boczku wędzonego
3 cebule
6 ząbków czosnku
30 dag sera żółtego (najlepszy mozarella)
3 jaja
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki otrębów owsianych
oliwa z oliwek
sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa (do smaku)
Zapiekanka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dynię zasypujemy szczyptą soli, aby przyspieszyć oddawanie wody. Zostawiamy na chwilę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy kolejno startą marchewkę, pieczarki oraz odciśniętą z wody dynię. Wszystkie składniki starannie mieszamy i dusimy ok. 15 min. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i gałką. Studzimy. Boczek kroimy w kostkę a ser żółty ścieramy na tarce. Do zimnej masy dodajemy boczek, starty ser, jajka, bułkę tartą i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki 35x12 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok. 50 min.
Komentarze