Zapiekanka z dyni

0 (0 ocen)

szybko znika

Składniki:

  • ok. 1,2 kg startej na tarce dyni
    30 dag pieczarek
    20 dag startej marchewki
    20 dag boczku wędzonego
    3 cebule
    6 ząbków czosnku
    30 dag sera żółtego (najlepszy mozarella)
    3 jaja
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki otrębów owsianych
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dynię zasypujemy szczyptą soli, aby przyspieszyć oddawanie wody. Zostawiamy na chwilę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy kolejno startą marchewkę, pieczarki oraz odciśniętą z wody dynię. Wszystkie składniki starannie mieszamy i dusimy ok. 15 min. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i gałką. Studzimy. Boczek kroimy w kostkę a ser żółty ścieramy na tarce. Do zimnej masy dodajemy boczek, starty ser, jajka, bułkę tartą i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki 35x12 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok. 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować