Zapiekanka z dyni

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Sezon na dynie rozpoczęty, dlatego postanowiłam go wykorzystać i zrobiłam ta zapiekankę. Zapiekanka jest pełna smaków i aromatów, możemy ją podać gościom, a sposób serwowania na pewno ich zaskoczy

  • 2 godz.

Składniki:

  • Jedna dynia ok. 2 kg
    300 g mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka
    300 g ziemniaków
    2 małe czerwone papryki
    3 pomidory lima
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    4 suszone papryczki chili
    1 kulka mozzarelli
    5 dag goudy
    1 jajko
    sól
    pieprz
    papryka ostra w proszku
    papryka słodka w proszku
    bazylia
    mielony imbir
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z dyni 1. Dynię przeciąć pozbawić nasion i wydrążyć. Nasolić odwrócić do góry dnem i zostawić aż puści sok. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ją przez ok 15 min.
  • Zapiekanka z dyni. 2. Paprykę oczyścić pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i dynię pokroić i podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Smażyć aż warzywa odparują. Ewentualnie odcedzić na sitku. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę.
  • zapiekanka z dyni 3. Ziemniaki pokroić w plasterki i blanszować przez 10 min w osolonej wodzie.
    Sery zetrzeć na tarce (odłożyć 3 plasterki na wierzch). Pomidory pokroić w plasterki (również parę plasterków pokroić. Wszystkie składniki zapiekanki wymieszać, doprawić przyprawami i napełnić nimi podpieczoną dynię.Zalać wszystko rozkłóconym jajkiem. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę i plasterki pomidorów. Przykryć górą dyni i zapiekać przez 20 min w 180 st. Zapiekankę zajadać wraz z "naczyniem" w którym się piekła. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować