Zapiekanka z buraków

4.51 (198 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Buraczana zapiekanka to danie dla wszystkich wielbicieli buraków.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - buraki czerwone: 7 sztuk
    - jajka: 3 sztuki
    - ser gruyere: 250 gramów
    - koperek: 1 pęczek
    - mleko 3,2 %: 0.5 szklanki
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól do smaku: 0.75 łyżeczki
    - pieprz do smaku: 4 szczypty
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie wyszorować. Czyste buraki włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego, na dno nalać 2-3 cm wody. Naczynie dokładnie przykryć pokrywką. Nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piec do miękkości buraków (u mnie trwało to 1,5 godz). Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki, pociąć na pół i w plasterki. Buraki doprawić do smaku solą i pieprzem. Czas pieczenia buraków będzie zależny od ich wielkości.
  • 2. Do rozgrzanej patelni dodać łyżkę oliwy i smażyć przeciśnięty przez praskę czosnek przez 30 sekund. Czosnek dodać do buraków i wymieszać.
  • 3. Koperek dokładnie umyć i posiekać. Do dużej miski wbić jajka dodać stary ser, mleko, koperek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku 1/2 łyżeczką soli i czterema szczyptami pieprzu. Buraki dokładnie i delikatnie połączyć z masą serową. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, wyłożyć do niego mieszaninę buraków. Zapiekankę zapiekać w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza i zapiekać 35-40 min. bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować