ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI I MAKARONEM

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Pyszna, pożywna zapiekanka polana sosem śmietanowo serowym

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki brokuł i kalafior (450g)
    30 dag makaronu
    po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
    30 dag pokrojonej wędliny (dowolnej, np. szynki, parówek, kiełbasy)
    5 jajek
    1 łyżka oleju
    1 duża cebula
    1 średni por
    200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% (lub nieco więcej)
    100g sera żółtego (ja dałam parmezan)
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku
    bazylia, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z brokułami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić.
    Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min i odcedzić.
  • 2. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, pora w talarki
    oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażać 5 min.
    Następnie dodać pokrojoną wędlinę i pokrojony drobno czosnek.
    Wszystko smażyć jeszcze 5 min.
  • 3. Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną,
    3 jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.
    Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać.
  • ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I BROKUŁAMI 4. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką.
    Wszystko dokładnie uklepać łyżką. Posypać bazylią i oregano.
  • ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I BROKUŁAMI 5. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z śmietaną i pozostałymi jajkami. Dokładnie
    wymieszać. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować cienka warstwą.
  • ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I BROKUŁAMI 6. Piec pod przykryciem w 190 st C przez około 40 - 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować