Zapiekanka warzywna w śmietanie

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie dla przyjaciół i rodziny daje mi radość.

Składniki:

  • ● 2 kg ziemniaków
    ● 5 dużych marchewek
    ● 1/2 kg fasolki szparagowej
    ● puszka kukurydzy
    ● duży brokuł
    ● 2 papryki
    ● op. śmietany 18-proc.
    ● przyprawa do ziemniaków
    ● olej do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy na półmiękko. Brokuł dzielimy na różyczki, również gotujemy na półmiękko. Fasolkę kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki, brokuł i papryki kroimy w duże kawałki, marchewki w dość grube plastry. Kukurydzę osączamy.
  • 2. Blachę smarujemy olejem. Wykładamy ziemniaki i oprószamy przyprawą. Następnie wykładamy pozostałe warzywa. Pieczemy ok. 30 minut
    w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Temperaturę zmniejszamy do 150 °C, a warzywa zalewamy śmietaną. Pieczemy jeszcze 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować