Zapiekanka rybna z włoszczyzną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Obrane ziemniaki lekko podgotować i pokroić w cienkie plasterki. Połowę plasterków ziemniaków układamy na dnie naczynia żaroodpornego i lekko posypujemy solą i pieprzem.
2. Połowę mrożonej włoszczyzny lub starte warzyw wysypujemy na ułożone wcześniej ziemniaki.
3. Filety z tilapii oprószamy z każdej strony przyprawą do ryby i układamy je na wcześniej ułożone warstwy warzyw.
4. Pozostałą część włoszczyzny, wsypujemy na rybę, dodajemy pokrojony szczypiorek, a następnie układamy plastry ziemniaków, które posypujemy solą i pieprzem.
5. Starty ser żółty mieszamy z 2 jajkami, czosnkiem i śmietaną oraz szczyptą soli i pieprzu. Uzyskany sos wlewamy na zapiekankę, która pieczemy bez przykrycia ok. 40 minut w 180 stopni °C.
Porady
Aby zapiekanka dobrze się pokroiła, najlepiej odczekać, aż chwilę ostygnie.
Komentarze