Zapiekanka rybna z makaronem

4.48 (156 ocen)

Moja rodzinka lubi zapiekanki, dlatego często je przygotowuję. Rybna z makaronem jest sycąca i smaczna. Idealna na piątkowy obiad.

Składniki:

  • 4 filety z soli (tilapii lub mintaja)
    kilka różyczek kalafiora
    1-2 marchewki
    makaron świderki lub rurki (około 200 g)
    5 łyżek mąki
    olej
    1 jajko
    4 łyżki śmietany 12 %
    2 łyżki posiekanego koperku
    przyprawa do ryb
    sól
    garść startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka rybna z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby oprószyć przyprawą i odstawić do lodówki na 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kalafior ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli.Marchewkę pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonej , wrzącej wodzie.
  • 2. Filety obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać w nim 3/4 makaronu, ryby, kalafior i marchewkę oraz 1/4 części makaronu.
  • 3. Jajko wymieszać ze śmietaną i koperkiem. Polać po wierzchu zapiekanki i posypać ją żółtym serem. Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sola Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować