Zapiekanka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej nie wielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać marchew i seler. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok 3-4 min aby warzywa były na pół twarde.
2.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Do odcedzonych ziemniaków dodać mleko i masło. Wszystko dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
3.Rybę pokropić na mniejsze części (ok 2 cm na 5) posolić i popieprzyć.
4.Do dużego naczynia żaroodpornego prostokątnego najpierw wyłożyć przesmażone warzywa, potem ułożyć rybę i przykryć to wszystko ziemniakami. Piecz 1 godz w temp 180 stopni
Porady
warstwę rybną można posypać szczypiorkiem lub koperkiem.
Komentarze