zapiekanka rybna

5 (180 ocen)

  • 2 godz.

znakomite danie dla miłośników ryb

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 0,5 kg marchwi,
    • 1 mały seler,
    • 3 średnie cebule
    • 1,2 kg ziemniaków
    • Ok 1 kg filetów z ryby np. flądra
    • 2 łyżki masła
    • 4 -6 łyżek mleka
    • Sól, pieprz,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej nie wielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać marchew i seler. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok 3-4 min aby warzywa były na pół twarde.
  • 2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Do odcedzonych ziemniaków dodać mleko i masło. Wszystko dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
  • 3. Rybę pokropić na mniejsze części (ok 2 cm na 5) posolić i popieprzyć.
  • 4. Do dużego naczynia żaroodpornego prostokątnego najpierw wyłożyć przesmażone warzywa, potem ułożyć rybę i przykryć to wszystko ziemniakami. Piecz 1 godz w temp 180 stopni

Porady

warstwę rybną można posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ryby Seler Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować