Zapiekanka makaronowa ze szparagami pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Coś dla wielbicieli beszamelu i szparagów. Smaczna i sycąca zapiekanka.
Makaron, szynka, ser i szparagi. Do tego sos beszamelowy. Niewiele składników,
a całkiem fajne danie. Wprawdzie kaloryczne, ale co tam, ja lubię sobie pojeść.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 g. makaronu (miałam penne)
    400 g. szparagów zielonych
    100 g. szynki (najlepiej konserwowej)
    100 g. sera żółtego

    Beszamel:
    50 g. masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 szklanki mleka (szklanka 240 ml )
    sól, pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa ze szparagami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente.

    Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki i włożyć do wrzącej,
    osolonej wody. Gotować 3 minuty. Jeśli szparagi są grube to minutę dłużej.
    Moje były cienkie.
    Ugotowane szparagi pokroić na małe kawałki, 1-1,5 cm.

    Szynkę pokroić na mniejsze kawałki.
    Ser zetrzeć na tarce.
  • Zapiekanka makaronowa ze szparagami pod beszamelem 2. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę
    i mieszać, żeby nie powstały grudki.
    Najlepiej zrobić to trzepaczką. Wyłączyć gaz i powoli wlewać zimne mleko,
    cały czas mieszając.
    Włączyć ponownie gaz i mieszać,
    aż sos zgęstnieje.
    Przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze raz wymieszać.
  • Zapiekanka makaronowa ze szparagami pod beszamelem 3. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego.
    Rozsmarować, żeby dno było pokryte sosem.
    Następnie wyłożyć makaron i szynkę. Delikatnie wymieszać.
    Posypać 1/3 sera żółtego.
    Następnie wyłożyć pokrojone szparagi.
  • Zapiekanka makaronowa ze szparagami pod beszamelem 4. Wyłożyć resztę sosu beszamelowego. Wierzch posypać resztą sera.
  • Zapiekanka makaronowa ze szparagami pod beszamelem 5. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
    i piec 20 minut.
  • Zapiekanka makaronowa ze szparagami pod beszamelem 6. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować