Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i pieczarkami w sosie serowym

4 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanki to świetny pomysł na szybki i mało wymagający obiad, a do tego czyszczenie lodówki przed zakupami zapewnione :-) Tym razem proponuję pyszną zapiekankę makaronową z kurczakiem, brokułami i pieczarkami w sosie serowym. To połączenie gwarantuje ucztę dla podniebienia. Na moim kanale YouTube - Gotowanie Po Mojemu - możesz zobaczyć, jak łatwo przygotować taki pyszny obiad :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g makaronu
    250 g pieczarek
    250 g brokułu
    400 g filetu z kurczaka
    50 g tartego żółtego sera ostrzejszego w smaku
    olej lub masło klarowane do smażenia

    Marynata:
    100 ml oliwy
    1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
    1 przeciśnięty ząbek czosnku
    sól, pieprz, curry, papryka słodka, majeranek do smaku

    Sos serowy:
    200 ml śmietany 30%
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    150 g tartego żółtego sera
    1 jajko
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i pieczarkami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować marynatę. Wszystkie składniki do marynaty wymieszać w misce. Mięso przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić i w tym czasie przygotować resztę składników.

    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ma być al'dente.

    Brokuł podzielić na małe różyczki i zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Gotować ok. 4-5 minut, przelać przez sitko zimną wodą i zostawić.

    Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki. Następnie usmażyć na patelni aż do odparowania wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

    Teraz przygotować sos serowy.

    W misce wymieszać dokładnie obie śmietany z jajkiem i tartym serem, na koniec doprawić solą i pieprzem.

    Okrągłą formę wysmarować olejem, przełożyć kurczak, brokuły, pieczarki, makaron i całość zalać sosem serowym. Sos delikatnie wymieszać z resztą składników. Formę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

    Po tym czasie zapiekankę wyjąć z piekarnika, zdjąć folię, posypać tartym ostrzejszym w smaku serem i z powrotem włożyć do piekarnika na 10 minut do zrumienienia.

    Po wyjęciu zapiekanka niech odpocznie 5 minut i można podawać.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Filet z kurczaka Brokuły Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować