Sałatka z winogronami, mozzarellą i kiełkami rzodkiewki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybka, lekka i kolorowa. Wszyscy moi bliscy ją uwielbiają.

  • 20 min

Składniki:

  • Sałatka:
    1 opakowanie mieszanki sałat (u mnie z roszponką),
    1 opakowanie małych kulek mozzarelli,
    ok. 150 g białych winogron bez pestek,
    ok. 200 g pomidorków koktajlowych,
    1 cebula dymka,
    4-5 łyżek kiełków rzodkiewki,
    mały pęczek szczypiorku.

    Sos:
    6 łyżek oliwy,
    2 łyżki soku z cytryny,
    1 kopiasta łyżka musztardy (u mnie sarepska),
    1 łyżeczka miodu,
    ok. ½ łyżeczki soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Przekąski

Sałatka z winogronami, mozzarellą i kiełkami rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidorki przekroić na połówki, jeśli winogrona są duże także przekroić je na pół. Cebulę pokroić w plastry, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki oprócz szczypiorku włożyć do miski.

    Sos:
    Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, miodem i solą (najlepiej składniki na sos umieścić w małym słoiczku, zakręcić nakrętkę i energicznie potrząsać, aż do momentu powstania gładkiej emulsji).

    Tuż przed podaniem polać sałatę sosem i posypać szczypiorkiem.

Porady

Sos można przechowywać przez kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. Jest on doskonały również do innych sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować