Szybka, lekka i kolorowa. Wszyscy moi bliscy ją uwielbiają.
20 min
Składniki:
Sałatka:
1 opakowanie mieszanki sałat (u mnie z roszponką),
1 opakowanie małych kulek mozzarelli,
ok. 150 g białych winogron bez pestek,
ok. 200 g pomidorków koktajlowych,
1 cebula dymka,
4-5 łyżek kiełków rzodkiewki,
mały pęczek szczypiorku.
Sos:
6 łyżek oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
1 kopiasta łyżka musztardy (u mnie sarepska),
1 łyżeczka miodu,
ok. ½ łyżeczki soli.
Sałatka z winogronami, mozzarellą i kiełkami rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki przekroić na połówki, jeśli winogrona są duże także przekroić je na pół. Cebulę pokroić w plastry, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki oprócz szczypiorku włożyć do miski.
Sos:
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, miodem i solą (najlepiej składniki na sos umieścić w małym słoiczku, zakręcić nakrętkę i energicznie potrząsać, aż do momentu powstania gładkiej emulsji).
Tuż przed podaniem polać sałatę sosem i posypać szczypiorkiem.
Porady
Sos można przechowywać przez kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. Jest on doskonały również do innych sałatek.
Komentarze