ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWA Z BOCZKIEM

4.46 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne danie jednogarnkowe które możemy przygotować z ziemniakami pozostałymi z obiadu. Zapiekankę tą możemy podać jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora
    4 duże ugotowane ziemniaki w mundurkach
    2 jajka
    1/2 szklanka śmietanki
    2-3 łyżki żłltego sera
    kawałek boczku - ok. 20 dag
    sol, pieprz
    kilka plasterków pomidora
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na małe części i obgotować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ziemniaki i kalafiora przełozyć do żaroodpornego naczynia,
  • 2. Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni tak aby wytopił się tłuszcz. Przełożyć na papierowy ręcznik aby tłuszcz się odsączył.
  • 3. Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać śmietanki, ser i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać ziemniaki. Na wierzchu poukładać plasterki pomidorów. Naczynie nakryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować