Smaczne danie jednogarnkowe które możemy przygotować z ziemniakami pozostałymi z obiadu. Zapiekankę tą możemy podać jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Polecam.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 mała główka kalafiora
4 duże ugotowane ziemniaki w mundurkach
2 jajka
1/2 szklanka śmietanki
2-3 łyżki żłltego sera
kawałek boczku - ok. 20 dag
sol, pieprz
kilka plasterków pomidora
Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na małe części i obgotować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ziemniaki i kalafiora przełozyć do żaroodpornego naczynia,
2.Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni tak aby wytopił się tłuszcz. Przełożyć na papierowy ręcznik aby tłuszcz się odsączył.
3.Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać śmietanki, ser i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać ziemniaki. Na wierzchu poukładać plasterki pomidorów. Naczynie nakryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Smacznego.
Komentarze