• Łatwy

Zakwas do chleba rustykalnego z przepisu http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/rustykalny-chleb-na-zakwasie

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka chlebowa (ilości dla 1 dnia): 50 gramów
    - woda: 50 gramów
    - organiczny jogurt naturalny: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Zakwas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. dzień 1: w czystej misce lub słoiku, wymieszać 50 g mąki, 50 g wody i 2 łyżki organicznego jogurtu naturalnego. Przykryć folią kuchenną i pozostawić w cieple.
  • 2. dzień 2: czystą łyżką, dodać 100g mąki i 100g wody. Mieszać, aż się połączą. Ponownie przykryć kuchenną folią i pozostawić w ciepłym miejscu.
  • 3. dzień 3: można przygotować pierwszy bochenek, jednak trzeba użyć nieco drożdży (1/4 łyżeczki suszonych drożdży). Gdy użyje się 200g zakwasu należy uzupełnić go o 100g mąki i 100g wody, wymieszać do połączenia się, przykryć i zosatwić w cieple. (jeśli nie chcesz piec chleba 200g zakwasu nalezy wyrzucić)
  • 4. dzień 4: można upiec kolejny bochenek lub wyrzucić 200g zakwasu. Zastąpić go dodając czystą łyżką 100g mąki i 100g wody. Znów wymieszać do połączenia, przykryć i zostawić w cieple. Powtarzać czynność codziennie.
  • 5. ok 10-15 dnia zakwas powinien zacząć wykazywać oznaki życia, wtedy można zaprzestać dodatkowego używania drożdży do wypieku chleba. Można też trzymać zakwas w lodówce i przestać go 'dokarmiać' codziennie. Należy usunąć 200g zakwasu i zastąpić go 100g mąki i 100g wody jedynie 2 razy w tygodniu, lub częściej jeśli częściej potrzebujesz go do wypieku chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować