Paluszki krucho-drożdżowe z kminkiem i papryką

4.45 (150 ocen)

Przepis ze starego zeszytu mojej mamy.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    5 dkg drożdży rozpuszczonych w 1/2 szklanki mleka
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany
    sól do smaku
    Do posypania:
    kminek
    papryka słodka mielona
Wystaw ocenę:

4.45 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paluszki

Paluszki krucho-drożdżowe z kminkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek (nie wyrzucać białek). Przesianą mąkę połączyć z posiekaną margaryną, żółtkami, śmietaną, szczyptą soli oraz drożdżami rozpuszczonymi w mleku. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
  • 2. Odkrawać po kawałku ciasta i formować paluszki grubości około 1 cm, rolując ciasto na stolnicy.
    Układać je na wysmarowanej margaryną dużej blaszce.
  • 3. Białka "rozbełtać" widelcem, smarować nimi wierzch paluszków, posypać papryką i kminkiem. Piec w temp. 180 stopni 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować