REKLAMA

Zakręcone drożdżówki z budyniem

wyświetlono: 84 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszne drożdżówki. W środku budyń i dodatkowo dodałam borówki. Możecie je oczywiście zamienić na inne owoce, lub całkowicie z nich zrezygnować.
Bułeczki z samym budyniem też będą pyszne.
Z podanych składników zrobiłam 18 bułeczek.

opublikowany: 17.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 55 min
  • Średni

Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    25 g. drożdży
    350 g. mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    1 żółtko (białko zostawiamy)
    50 g. masła

    Budyń:
    1 budyń waniliowy
    350 ml. mleka
    1,5 łyżki cukru

    Kruszonka:
    25 g. masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    białko+ łyżka mleka
    100 g. borówek
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić Zakręcone drożdżówki z budyniem?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotować budyń.
    250 ml. mleka wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzać.
    100 ml. mleka wlać do szklanki dodać do niego proszek budyniowy.
    Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kiedy mleko zacznie się gotować
    dodać do niego mieszankę ze szklanki i mieszać do zgęstnienia.
    Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
  • Zakręcone drożdżówki z budyniem 2. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

    Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać.
    Odstawić na 10 minut.
    Wsypać mąkę i sól. Dodać jako, żółtko i przestudzoną masło.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Zakręcone drożdżówki z budyniem 3. Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.
    W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i palcami
    zagnieść kruszonkę.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Rozwałkować na prostokąt.
    Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń, tak żeby brzegi zostawić wolne.
    Na budyń posypać borówki.
  • Zakręcone drożdżówki z budyniem 4. Zawinąć ciasto w roladę. Następnie pokroić ostrym nożem w plastry.
  • Zakręcone drożdżówki z budyniem 5. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem.
    Następnie posypać kruszonką.
    Tak przygotowane bułki zostawić na 15 minut do napuszenia.
  • Zakręcone drożdżówki z budyniem 6. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut,
    do zarumienienia
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: lucyna19 lucyna19

Zakręcone drożdżówki

Dosyć spore drożdżówki z puszystego ciasta, nadziewane marmoladą.

kategoria: Pieczywo drożdżówka opublikowany: 01.11.2018 | wyświetlono: 994 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE