Zakręcone drożdżówki z budyniem

4.67 (3 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne drożdżówki. W środku budyń i dodatkowo dodałam borówki. Możecie je oczywiście zamienić na inne owoce, lub całkowicie z nich zrezygnować.
Bułeczki z samym budyniem też będą pyszne.
Z podanych składników zrobiłam 18 bułeczek.

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    25 g. drożdży
    350 g. mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    1 żółtko (białko zostawiamy)
    50 g. masła

    Budyń:
    1 budyń waniliowy
    350 ml. mleka
    1,5 łyżki cukru

    Kruszonka:
    25 g. masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    białko+ łyżka mleka
    100 g. borówek
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Zakręcone drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotować budyń.
    250 ml. mleka wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzać.
    100 ml. mleka wlać do szklanki dodać do niego proszek budyniowy.
    Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kiedy mleko zacznie się gotować
    dodać do niego mieszankę ze szklanki i mieszać do zgęstnienia.
    Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
  • Zakręcone drożdżówki z budyniem 2. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

    Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać.
    Odstawić na 10 minut.
    Wsypać mąkę i sól. Dodać jako, żółtko i przestudzoną masło.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Zakręcone drożdżówki z budyniem 3. Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.
    W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i palcami
    zagnieść kruszonkę.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Rozwałkować na prostokąt.
    Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń, tak żeby brzegi zostawić wolne.
    Na budyń posypać borówki.
  • Zakręcone drożdżówki z budyniem 4. Zawinąć ciasto w roladę. Następnie pokroić ostrym nożem w plastry.
  • Zakręcone drożdżówki z budyniem 5. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem.
    Następnie posypać kruszonką.
    Tak przygotowane bułki zostawić na 15 minut do napuszenia.
  • Zakręcone drożdżówki z budyniem 6. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut,
    do zarumienienia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować