Zakręcona babeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy Babeczki nadziane budyniem o smaku waniliowym Delecta, według przepisu na opakowaniu.
2.Przygotowujemy krem - budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak używamy mniejszej ilości mleka (ok. 350 ml), aby budyń był bardziej gęsty. Do gotowego budyniu dodajemy 1-2 łyżki masła. Budyń dzielimy na mniejsze porcje i farbujemy barwnikami spożywczymi - ja podzieliłam na trzy porcje - jednej nie farbowałam, a pozostałe dwie zafarbowałam na różowo i fioletowo. Budyń odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.
3.Przygotowujemy masę plastyczną - żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, tak aby nie było żadnej grudki, następnie dodajemy glukozę. Następnie delikatnie podgrzewamy, byle się nie zagotowała. Dodajemy cukier puder i ugniatamy - masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Jeżeli masa za bardzo się klei należy dodać więcej cukru pudru, natomiast gdy jest za twarda można dodać odrobinę oleju. Następnie masę dzielimy na części i farbujemy barwnikami spożywczymi - zafarbowałam odrobinę masy na różowo, a następnie ulepiłam z niej małe serduszka.
4.Na ostudzoną babeczkę nakładamy budyń ( najlepiej zrobić to za pomocą rękawa do dekorowania) - najpierw fioletowy, później różowy, a na końcu biały, tak aby powstała "piramidka" (niekoniecznie równa). Na budyń nakładamy wcześniej przygotowane serduszka.
Komentarze