Zabielany barszcz na rosole

4.67 (9 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Kto nie lubi szybkiego posiłku typu "gorący kubek", ja oczywiście też, tylko nie te z torebki ale samemu robione intensywne, pełne smaku i wartości zupy do picia. Tym razem zrobiłam uwielbiany barszczyk czerwony :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 litry dobrego pełnowartościowego rosołu własnej roboty
    600g tartych ugotowanych buraków
    sok z 1 cytryny lub 2-3 łyżki octu
    2 ząbki posiekanego czosnku
    1 liść laurowy, parę ziaren ziela ang
    cukier trzcinowy, pieprz i sól do smaku z umiarem gdyż rosół już był dosmaczony
    250 g śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

4.67 (9 ocen)

Zobacz również:

Barszcz czerwony

Zabielany barszcz na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącego rosołu wrzucić rozdrobnione buraki, ziele, liść i i czosnek, zostawić na najmniejszym płomieniu 10 minut i odstawić na bok.
    Po lekkim przestudzeniu wlać sok lub ocet, wsypać cukier do smaku, pieprz i ew. sól.
    na koniec zabielić śmietanką.
    Można w razie czego podgrzać, uważając aby nie dopuścić do wrzenia, gdyż zginie jego piękny kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować