Kto nie lubi szybkiego posiłku typu "gorący kubek", ja oczywiście też, tylko nie te z torebki ale samemu robione intensywne, pełne smaku i wartości zupy do picia. Tym razem zrobiłam uwielbiany barszczyk czerwony :)
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 litry dobrego pełnowartościowego rosołu własnej roboty
600g tartych ugotowanych buraków
sok z 1 cytryny lub 2-3 łyżki octu
2 ząbki posiekanego czosnku
1 liść laurowy, parę ziaren ziela ang
cukier trzcinowy, pieprz i sól do smaku z umiarem gdyż rosół już był dosmaczony
250 g śmietany 30 %
Zabielany barszcz na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gorącego rosołu wrzucić rozdrobnione buraki, ziele, liść i i czosnek, zostawić na najmniejszym płomieniu 10 minut i odstawić na bok.
Po lekkim przestudzeniu wlać sok lub ocet, wsypać cukier do smaku, pieprz i ew. sól.
na koniec zabielić śmietanką.
Można w razie czego podgrzać, uważając aby nie dopuścić do wrzenia, gdyż zginie jego piękny kolor.
Komentarze