To jedna z najczęściej serwowanych sałatek w moim domu.
Składniki:
● biała część pora
● po 10 dag orzechów włoskich i laskowych
● 3 łyżki płatków migdałów
● 10 dag sera ementaler
● 6 łyżek majonezu
● sok z 1 cytryny
● 4 jajka
● sól, pieprz
● kilka gałązek natki pietruszki
● kilka ziaren czerwonego pieprzu
Z pora i orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy grubo siekamy, następnie rumienimy na suchej patelni. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ser kroimy w słupki.
2.Pora oczyszczamy i kroimy w cienkie półplasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie mieszamy z serem, orzechami i jajkami.
3.Sałatkę doprawiamy i mieszamy z majonezem. Migdały prażymy na suchej patelni, posypujemy sałatkę. Dekorujemy natką pietruszki i ziarenkami pieprzu.
Komentarze