Z piekarnika kurczak w cebuli

4.5 (4 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kurczak z piekarnika pieczony w brytfannie jest mało pracochłonnym daniem, kurczak smakuje i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • udka kurczaka 6 sztuk duże,
    przyprawa pikantna do kurczaka 1 opakowanie,
    tymianek suszony 1/2 opakowania,
    sól 2 łyżeczki,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    cebula 8 sztuk średnie
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Z piekarnika kurczak w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z piekarnika kurczak w cebuli 1. Duże udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć kuperki, nadmiar tłuszczu, w misce wymieszać przyprawę pikantną do kurczaka z olejem, tymiankiem, solą i mocno natrzeć kurczaka z każdej strony.

    Na dnie brytfanny rozsypać talarki cebuli, ułożyć na cebuli udka.
  • Z piekarnika kurczak w cebuli 2. Brytfannę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 35 minut, następnie w 190C piec jeszcze z 30 minut.
  • Z piekarnika kurczak w cebuli 3. Następnie zdjąć pokrywkę i na termoobiegu, (przypiecze się i odparuje płyn) piec 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować