Wytrawny chleb z gorzką czekoladą i solą morską.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wyobrażałam sobie smak tego chleba, zanim jeszcze go upiekłam – wyszedł dokładnie taki, jak chciałam – pyszny, pulchny, z chrupiącą skórką i rozpływającą się gorzką czekoladą, którą nie sposób się nie ubrudzić, idealny na śniadanie lub jako uzależniająca przekąska.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
    210ml letniego mleka
    50g miękkiego masła
    20g drożdży
    płaska łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    ziarna sezamu do posypania
    150g gorzkiej czekolady 70%
    łyżka gruboziarnistej soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Wytrawny chleb z gorzką czekoladą i solą morską. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże i zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Dodać cukier i zamieszać. Odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
    Następnie dodać pozostałe składniki (bez czekolady i soli morskiej) i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45-60minut.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić. Dodać posiekaną w kostkę czekoladę i razem zagnieść. Uformować podłużny bochenek. Najlepiej, gdyby czekolada jak najmniej znajdowała się na wierzchu. Ciasto przełożyć do spryskanej olejem keksówki o długości 20cm i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięty chlebek posmarować mlekiem i oprószyć solą morską. Piec przez 30 minut.
    Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować