Rogaliki z gorzką czekoladą

5 (158 ocen)

Pyszne, puszyste i bardzo czekoladowe !

Składniki:

  • Składniki (około 20 szt rogalików) :

    3/4 szklanki ciepłego mleka
    3 jajka
    45-50g świeżych drożdży
    120g miękkiego masła
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    4 szklanki mąki

    Składniki nadzienie :

    150g gorzkiej czekolady

    Składniki dodatkowe :

    1 roztrzepane jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z gorzką czekoladą 1. Przygotowanie :

    Do kubka wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wrzuć pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki i pozostaw aby powstał rozczyn. Do pozostałego mleka wsyp cukier i dodaj pokrojoną margarynę. Postaw na wolnym ogniu i delikatnie pogrzej tak aby margaryna i cukier się rozpuściły. Wbij jajka i wymieszaj całość. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie, wlej rozczyn i mleko z margarynę i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscy przez 40-50 minut.


  • 2. Ciasto podziel na 3 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części.
    Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż 2-3 kostki czekolady. Zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować