300 g mieszanki chlebowej ( ja użyłam mieszanki na chleb baltonowski)
4 kulki brykietu szpinaku mrożonego
3 suszone pomidory
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
15 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
½ czerwonej cebuli
1 łyżeczka sosu sojowego
½ łyżeczki pieprzu
100 ml letniej wody
Wytrawne rogale ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekać i szklić na łyżce oliwy od suszonych pomidorów. Dodać szpinak, doprowadzić do jego rozmrożenia. Następnie smażyć jeszcze około 4-5 minut, doprawić sosem sojowym i pieprzem, wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić.
2.Pomidory drobno posiekać.
Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, sól, cukier oraz zioła. Wymieszać dokładnie, rozcierając przy drożdże.
3.Dodać zimny szpinak i pomidory,oraz oliwę ponownie wymieszać. Wlać połowę przygotowanej wody i wyrabiać ciasto dolewając wodę. Wyrabiać do momentu połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i ochłodzić do ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć kulę ciasta. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
4.Gdy to nastąpi ciasto ponownie wyrobić i podzielić na cztery części. Z każdej zrobić kulkę, którą rozwałkować na cienki placek.
5.Z krótszego boku zwijać rogalik i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec około 30-35 minut. Wyjąć ostudzić. Smacznego!
Komentarze