Wytrawne ptysie z pastą szynkową

4.49 (149 ocen)

Ptysie są pysznie nie tylko na słodko, dziś prezentuję je w wytrawnej wersji.

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    125 g margaryny
    4 jajka L

    Pasta:
    250g wędzonej szynki
    2 ogórki konserwowe
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    2-3 łyżki majonezu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wytrawne ptysie z pastą szynkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.
  • 2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
  • 3. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy.
  • 4. Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Do środka kładziemy po łyżce pasty. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować