Wytrawne ptysie z pastą szynkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.
2.Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
3.Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy.
4.Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Do środka kładziemy po łyżce pasty. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze