Wyśmienite trio

4.49 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten tort przygotowuję na ważne rodzinne uroczystości.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    cukier wanil.
    1/2 szkl. cukru
    18 dag mąki
    łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    łyżeczka kakao
    3 łyżki wiórków kokosowych
    łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    sól

    Do nasączenia:
    torebka herbaty earl grey
    2 łyżeczki cukru
    łyżeczka soku z cytryny
    łyżka rumu

    Krem:
    budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
    1/2 l mleka
    2 łyżki cukru
    20 dag masła
    2 łyżki rumu
    po 1/2 białej i gorzkiej czekolady

    Polewa:
    gorzka czekolada
    1/2 szkl. śmietanki 30-proc.
    10 dag cukru pudru
    2 łyżki margaryny

    Oraz: płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Wyśmienite trio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka ucieramy z cukrami i mieszając, dodajemy porcjami mąkę i białka ubite ze szczyptą soli. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy skórkę z pomarańczy i kakao, do drugiej – kawę, a do trzeciej – wiórki. Pieczemy w tortownicy (śr. 25 cm) po ok. 12 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Poncz: herbatę zaparzamy, dodajemy cukier, sok i rum. Studzimy. Nasączamy placki.
  • 3. Krem: budyń mieszamy z cukrem i gotujemy na mleku. Studzimy. Masło ucieramy, dodając budyń i rum. 1/2 kremu miksujemy z roztopioną białą czekoladą, resztę z gorzką.
  • 4. Układamy warstwami: biszkopt kakaowy, jasny krem, biszkopt kawowy, ciemny krem, biszkopt kokosowy.
  • 5. Składniki polewy roztapiamy, mieszając. Studzimy. Smarujemy wierzch i boki tortu. Posypujemy migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Gorzka czekolada Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować