Ciasto z pyszną masą jogurtową i biszkoptem makowym, które robi wrażenie na gościach. Ciasto idealne na urodziny czy też leniwe niedzielne popołudnia przy kawie
Ciasto wyśmienite - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy:
Białka ubić z cukrem, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu dodać mak i wymieszać. Piec w temperaturze około 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić, przekroić na pół i posmarować dżemem, lekko docisnąć.
Biszkopt jasny:
Żółtka i jajka zmiksować z cukrem na puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. piec w 180 stopniach około 25 minut. Po ostudzeniu przekroić na pół.
Masy:
I. Galaretkę rozpuścić w 0.5 szklanki gorącej wody, a kiedy zacznie gęstnieć zmiksować z jogurtem owocowym, wstawić na dosłownie chwilę do lodówki, aby masa się ścięła.
II. Kostkę masła utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać jogurt naturalny. Gdyby masa się ścinała ustawić nad gorącą wodą i zmiksować.
Przełożenie :
Na biszkopt jasny wykładamy całą masę z jogurtem naturalnym, następnie przykrywamy to biszkoptem makowym. Na to wykładamy masę z jogurtem owocowym, a na sam koniec kładziemy biszkopt jasny i polewamy polewą. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Komentarze