Tę kaczkę nauczyła mnie robić babcia. To ona mi powtarzała,że w kaczkę należy wmasować przyprawy wtedy mięso kaczki się luzuje i jest smaczniejsza, stąd ta nazwa.
Wyluzowana kaczuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dobrze wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i natrzeć kaczkę. Posypać kaczę na zewnątrz i w środku wszystkimi przyprawami, oprócz majeranku, i delikatnie wmasować przyprawy. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i wklepać w kaczkę. Odstawić na 1 godzinę. Kaczę wsadzić do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku w 190*C przewracając kaczkę aż skórka się zrumieni ze wszystkich stron. Gdy skórka będzie dobrze zrumieniona przykryć pokrywą naczynie i piec w 180*C ok 60 min. aż kaczka będzie mięciutka, podlewając ją od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem.
Komentarze