Wyluzowana kaczuszka

0 (0 ocen)

Tę kaczkę nauczyła mnie robić babcia. To ona mi powtarzała,że w kaczkę należy wmasować przyprawy wtedy mięso kaczki się luzuje i jest smaczniejsza, stąd ta nazwa.

Składniki:

  • ok.2,2 kg kaczki
    2 łyżki majeranku
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    2 łyżki przyprawy do drobiu po myśliwsku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wyluzowana kaczuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka przygotowana do pieczenia 1. Kaczkę dobrze wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i natrzeć kaczkę. Posypać kaczę na zewnątrz i w środku wszystkimi przyprawami, oprócz majeranku, i delikatnie wmasować przyprawy. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i wklepać w kaczkę. Odstawić na 1 godzinę. Kaczę wsadzić do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku w 190*C przewracając kaczkę aż skórka się zrumieni ze wszystkich stron. Gdy skórka będzie dobrze zrumieniona przykryć pokrywą naczynie i piec w 180*C ok 60 min. aż kaczka będzie mięciutka, podlewając ją od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem.
  • Upieczona kaczka 2. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować