wykwintne ciasto z gruszką pod migdałową kruszonką

5 (178 ocen)

Ciasto jest bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu a migdałowa kruszonka wyśmienicie komponuje się z gruszkami.

Składniki:

  • - 20 g drożdży
    - 75 g cukru ( 25 g do ciasta drożdżowego, 50 g do kruszonki)
    - 125 ml mleka
    - 250 g mąki
    - 2-3 jajka
    - 3 gruszki ( dojrzałe)
    - 2-3 łyżki soku z cytryny
    - 50 g płatków migdałowych
    - 50 g masła
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wykwintne ciasto z gruszką pod migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ch4xax 1.
    :
    Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Stopniowo dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i mąkę. Składniki łączymy, wyrabiamy ciasto i wykładamy do okrągłej 26 cm formy.
    Zostawiamy na godzinę w formie w ciepłym pomieszczeniu do wyrośnięcia.
    Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie kawałki ( małe ćwiartki). Skrapiamy sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę: mieszamy płatki migdałów z cukrem i miękkim masłem.
    Gdy ciasto wyrośnie układamy na nim gruszki i posypujemy przygotowaną kruszonką.
    Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować