Ciasto jest bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu a migdałowa kruszonka wyśmienicie komponuje się z gruszkami.
Składniki:
- 20 g drożdży
- 75 g cukru ( 25 g do ciasta drożdżowego, 50 g do kruszonki)
- 125 ml mleka
- 250 g mąki
- 2-3 jajka
- 3 gruszki ( dojrzałe)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g masła
- szczypta soli
Wykwintne ciasto z gruszką pod migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Stopniowo dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i mąkę. Składniki łączymy, wyrabiamy ciasto i wykładamy do okrągłej 26 cm formy.
Zostawiamy na godzinę w formie w ciepłym pomieszczeniu do wyrośnięcia.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie kawałki ( małe ćwiartki). Skrapiamy sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę: mieszamy płatki migdałów z cukrem i miękkim masłem.
Gdy ciasto wyrośnie układamy na nim gruszki i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 45 minut.
Komentarze