1.Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
Wylać na tortownicę( obłożoną bułką tartą) piec w temp. 160-180 ok 30-40min
2.Biszkopt ciemny :
Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem , na końcu kakao i lekko wymieszać .
Wylać na tortownicę(obłożoną bułką tartą) piec w temp. 160-180 ok
30-40 min
3.Masa budyniowa :
Żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym .
Wlać mleko i postawić na kuchni aby się zagotowało.
Jak się zagotuje wlać resztę mleka z wymieszaną mąką, gotować do zniknięcia grudek.
Gdy ostygnie utrzeć z masłem dodając po łyżce masy.
Po podaniu całej masy do masła dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową , wcześniej rozpuszczoną w szklance wody.
4.Biszkopty przekrawamy na pół, literatką wykrawamy kółka i przekładamy z ciemnego do jasnego i na odwrót. Przekładamy krążki masą .
Porady
Wierzch tortu dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam do tego czekoladę.
Komentarze