Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealny na rodzinne uroczystości

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -9 jajek
    -1,5 szkl. cukru kryształu
    -1,5 szkl.mąki pszennej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    - 4 żółtka
    - 20 dag cukru
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1\2 l mleka
    -1 masło
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 galaretka cytrynowa
    Galaretki: truskawkowa , agrestowa

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na tortownicę( obłożoną bułką tartą) piec w temp. 160-180 ok 30-40min.
  • 2. Masa budyniowa: Żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym . Wlać mleko i postawić na kuchni aby się zagotowało. Jak się zagotuje wlać resztę mleka z wymieszaną mąką, gotować do zniknięcia grudek. Gdy ostygnie utrzeć z masłem dodając po łyżce masy. Po podaniu całej masy do masła dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową,wcześniej rozpuszczoną w szklance wody.
  • 3. Każdą z galaretek rozpuścić w ok.1,5 szkl. wody, wystudzić.
    Biszkopt przekroić na 3 części. Przełożyć go masą i tężejącymi galaretkami

Porady

Można ozdobić tort polewą czekoladową

Komentarze

Podobne przepisy