Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na tortownicę( obłożoną bułką tartą) piec w temp. 160-180 ok 30-40min.
2.Masa budyniowa: Żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym . Wlać mleko i postawić na kuchni aby się zagotowało. Jak się zagotuje wlać resztę mleka z wymieszaną mąką, gotować do zniknięcia grudek. Gdy ostygnie utrzeć z masłem dodając po łyżce masy. Po podaniu całej masy do masła dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową,wcześniej rozpuszczoną w szklance wody.
3.Każdą z galaretek rozpuścić w ok.1,5 szkl. wody, wystudzić.
Biszkopt przekroić na 3 części. Przełożyć go masą i tężejącymi galaretkami
Komentarze