Wyborny sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przepis na wyborny sernik pochodzi z mojego rodzinnego domu. Do dnia dzisiejszego nie może go zabraknąć na żadnej rodzinnej imprezie. Jest idealny! Dla mnie ten przepis jest szczególnie ważny bo przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dziś chcę podzielić się nim z Wami.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto kakaowe:
    ◦2 szklanki mąki (używam tortowej)
    ◦½ szklanki cukru
    ◦150 g margaryny
    ◦3 żółtka
    ◦3 łyżki kakao
    ◦2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Składniki na masę serową:
    ◦800-850 g sera (tłusty twaróg)
    ◦6 dużych jaj oddzielnie żółtka i oddzielnie białka
    ◦4 średnie ziemniaki
    ◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ◦5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    ◦150 g cukru
    ◦150 g margaryny
    ◦100 g rodzynek
    ◦1 małe opakowanie cukru wanilinowego
    ◦szczypta soli
    ◦margaryna do posmarowania blachy
    ◦bułka tarta do posypania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Wyborny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyborny sernik 1. Przygotowanie kruchego ciasta kakaowego:

    Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 10-15 minut.

  • 2. Przygotowanie masy serowej:

    Margarynę rozpuszczamy. Rodzynki przebieramy i zalewamy gorąca wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy. Ziemniaki gotujemy i mielimy z serem przez maszynkę. Żółtka (6 żółtek) ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser z ziemniaki i rozpuszczoną margarynę. Cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i rodzynki. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Prostokątną blachę o wymiarach 27×22 smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą (nadmiar wysypujemy). Na spód blachy ścieramy na tarce o dużych oczkach albo kruszymy palcami jedną część ciasta, na to wykładamy masę serową i na górę drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 70-80 minut.

Porady

Zamiast rodzynek można użyć wiśni lub brzoskwiń z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować