kompot z wiśni

5 (162 ocen)

  • 30 min

Smak kompotu został wzbogacony nutą cytryny i mięty. Jest to idealny dodatek do niedzielnego obiadu, jak również wspomnienie słonecznego lata w jesienne szare popołudnia :)

  • 30 min

Składniki:

  • wiśnie
    cukier
    cytryna
    mięta
    przegotowana woda
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kompot

Kompot z wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce odszypułkować i umyć.
  • 2. Przygotowane wiśnie wkładać do czystych słoików i zasypać je cukrem (3 łyżki na każdy słoik).
  • 3. Cytrynę umyć i pokroić w plastry. Dodać do każdego słoika cząstkę cytryny i kilka listków mięty.
  • 4. Przygotowane owoce zalewać przegotowaną wodą. Słoiki szczelnie zakręcić.
  • 5. Pasteryzować całość około 20 minut.

Porady

Podawać rozcieńczony wodą z dodatkiem kostek lodu, świeżej cytryny i listków mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mięta Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować