Woreczki Świętego Mikołaja

0 (0 ocen)

  • 50 min

Świąteczny dodatek do czerwonego barszczu.

  • 50 min

Składniki:



  • Na ciasto:

    25 dag mąki
    1/2 kostki margaryny
    1 żółtko
    1 jajko
    sól
    2-3 łyżki śmietany
    przyprawa uniwersalna
    Na farsz:

    2-3 garści suszonych grzybów
    1 mała cebula
    20 dag kiszonej kapusty
    2 łyżki tartej bułki
    masło
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Woreczki świętego mikołaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odcisnąć, posiekać i wrzucić na patelnię na rozgrzaną łyżkę oleju, podsmażyć. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Grzyby namoczyć ok 20min w gorącej wodzie, ugotować, przestudzić i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać grzyby i kapustę. Wszystko przesmażyć. Dodać bułkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Dodać przyprawę typu przyprawa uniwersalna. Można schłodzić. Ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty o boku 10-12 cm. Na środek nakładać farsz i formować woreczki. Układać na posmarowanej tłuszczem blasze i piec na złoty kolor (ok 25 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort Mikołaja1

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort Mikołaja

Elisa Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy nim najbliższych. 4 godz.

To może cię zainteresować