Fiński przysmak świętego Mikołaja - Joulutorttu

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Proste w wykonaniu, a zarazem bardzo efektownie wyglądające ciasteczka.

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie
    - cynamon
    - cukier waniliowy
    - powidła owocowe (ja użyłam z czarnej porzeczki)
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Powidła

Fiński przysmak świętego mikołaja - joulutorttu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nixdo4 1. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i tnie my na równe kwadraty około 5mm na 5cm. Każdy kwadrat nacinamy w każdym z czterech rogów na kształt przylegajacej litery L . Rogi składamy do środka i dobrze sklejamy. Posypujemy lekko cynamonem i cukrem waniliowym. Na każdy środek "kwaiatka" nakładamy odrobinę powideł i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Należy pamiętać by dobrze skleić ciasto w środku kwiatka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Czarna porzeczka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort Mikołaja1

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort Mikołaja

Elisa Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy nim najbliższych. 4 godz.

To może cię zainteresować