Kruche ciasteczka dla Świętego Mikołaja i nie tylko

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zaprezentowane ciasteczka sprawdzą się na każdą okazję oraz w przypadku, kiedy najdzie nas ochota na pochrupanie sobie czegoś słodkiego. Ciastka są bardzo proste w przygotowaniu oraz przyjemnie chrupiące.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 1,5 blaszki od piekarnika)
    300g mąki pszennej
    150g masła/margaryny (zimnego/zimnej)
    50g cukru
    1 jajko
    2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) (*)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka dla świętego mikołaja i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
    (Ja zazwyczaj wkładam do zamrażarki na mniej więcej 20 minut. Czasami ciasto przygotowuję dzień wcześniej i po prostu trzymam je później na szafce kuchennej, aby zmiękło.)
    Po tym czasie ciasto lekko zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm.
    (Jeśli jest potrzeba to można je odrobinę podsypać mąką.)
    Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach, które należy przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.
    (Jeśli wszystkie ciasteczka jednorazowo nie zmieszczą się na blaszkę to te nieupieczone trzymamy w lodówce.)
    Ostudzone ciastka ozdobić według uznania.

Porady

(*) Zamiast przyprawy do piernika można również dodać odrobinę cynamonu lub cukier waniliowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować