Wiśniowa wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki oczyszczamy ze zbędnych błon i oprószamy mąką. Na małej ilości oleju podsmażamy z obu stron na złoty kolor. W tym samym czasie siekamy drobno szalotkę.
2.Do obsmażonej wątróbki dorzucamy cebulkę i szklimy ją na małym ogniu.
3.Gdy cebulka nam się zeszkli dorzucamy wiśnie razem z sokiem, wiśniówkę i miód.Dusimy pod przykryciem aż płyn znacznie zredukuje swoją objętość , a wątróbka zrobi się miękka. Gdy to nastąpi ściągamy patelnię z ognia i po kawałku wkręcamy masło aby powstał aksamitny sos.Dopiero na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ja do takiej wątróbki polecam puszyste puree ziemniaczane i jako dodatek krążki cebulowe.
Porady
Należy pamiętać aby mięso doprawić solą i pieprzem na samym końcu, dzięki temu wątróbka będzie delikatna i krucha.
Komentarze