Wiśniowa wątróbka

4.49 (163 ocen)

  • 15 min

Delikatna i rozpływająca się w ustach wątróbka z dodatkiem wiśni na słodko.Polecam z czystym sumieniem.

  • 15 min

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych
    ok. 200 g wiśni drylowanych mrożonych lub z kompotu
    1 szalotka
    3 łyżki miodu
    100 ml wiśniówki
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wiśniowa wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Wątróbki oczyszczamy ze zbędnych błon i oprószamy mąką. Na małej ilości oleju podsmażamy z obu stron na złoty kolor. W tym samym czasie siekamy drobno szalotkę.
  • Z szalotką :) 2. Do obsmażonej wątróbki dorzucamy cebulkę i szklimy ją na małym ogniu.
  • Mięsko z miodem, wiśniami i wiśniówka 3. Gdy cebulka nam się zeszkli dorzucamy wiśnie razem z sokiem, wiśniówkę i miód.Dusimy pod przykryciem aż płyn znacznie zredukuje swoją objętość , a wątróbka zrobi się miękka. Gdy to nastąpi ściągamy patelnię z ognia i po kawałku wkręcamy masło aby powstał aksamitny sos.Dopiero na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Ja do takiej wątróbki polecam puszyste puree ziemniaczane i jako dodatek krążki cebulowe.

Porady

Należy pamiętać aby mięso doprawić solą i pieprzem na samym końcu, dzięki temu wątróbka będzie delikatna i krucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować