Wiśniowa melodia

0 (0 ocen)

  • 60 min

Podana jako deser zachwyci każdego. Świetnie smakuje w parze z gorącą czekoladą.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 żółtka
    1,5 szklanki mąki
    Pół kostki margaryny
    Pół szklanki cukru
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    na bezę:
    4 białka
    Dodatkowo:
    Dżem jagodowy
    Paczka mieszanki owoców kandyzowanych
    Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    4łyżki mąki
    Łyżka kakao
    4 łyżki cukru
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    Kostka masła
    Cukier puder
    2 łyżki spirytusu
    Masa wiśniowa:
    Słoik wiśni w syropie
    Galaretka wiśniowa
    Pół łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowa melodia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie zagnieć. Ciasto wyłóż na blaszkę o wymiarach 25 na 38cm.. Rozsmaruj dżem jagodowym, posyp owocami kandyzowanymi i wyłóż ubite białka. Piecz około 20 minut w temperaturze 170-180 stopni.
  • 2. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i żółtka. Ubijaj aż cukier się rozpuści. Wsyp mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Ugotuj budyń na mleku. Masło utrzyj dodając porcjami przestudzony budyń i spirytus. Dodaj cukier puder do smaku.
  • 4. Wiśnie wypestkuj. Galaretkę i żelatynę rozpuść w szklance wody. Przestudź. Dodaj wiśnie.
  • 5. Przełożenie ciasta: ciasto kruche, masa budyniowa, biszkopt, masa wiśniowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować