Wiśniak

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny placek z galaretką i nie tylko ...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukier: 1.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - jajka: 7 sztuk
    - ocet: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - galaretka wiśniowa: 1 sztuka
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka
    - margaryna: 1.5 sztuki
    - kompot wiśniowy: 0.5 litra
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciasta, potrzebne jest 5 sztuk jajek i szklanka cukru, pozostałośc jajek i cukru dodajemy do masy.
    Ciasto:
    Oddzielić żóltka od bialek, do żóltek dodać ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Pianę ubić z cukrem, połączyć piane z żóltkami. Dodać mąke i wymieszać.
    Piec okolo 30 minut
  • 2. Pozostałe składniki, potrzebne są do zrobienia kremu.
    Krem:
    Kompot podzielić na 2 częsci, w jednej częsci po zagotowaniu rozpuścić galaretkę, w drugiej częsci rozpuścić budyń, polączyc z pierwszą i zagotować.
    Utrzeć 1,5 kostki margaryny z 2 żóltkami i pól szklanki cukru. Z białek ubić pianę. Lekko cieplą masę galeretkowo- budyniową polączyć z margaryną. Na koncu dodać piane z białek i wypestkowane wiśnie. Calą masę wlać na ciasto. Polać polewą czekoladową...

    SMACZNEGO !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować