Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • 12 min

Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka,podawane z rzodkiewką ,rzeżuchą oraz wiosennym jadalnym bukietem konwalii. Estetyczny spoósb podania pożownego śniadania dla dziecka.

  • 12 min

Składniki:

  • 9 jaj świeżych
    170 gram tuńczyka w sosie własnym w puszce(w kawałkach)
    100 gramów ( 1 saszetka) ryżu białego
    2 łyżki posiekanej cebuli (czerownej lub dymki)
    5-6 łyżek majonezu (wysokiej jakości lub własnej roboty)
    0,5 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu mielonego (opcjonalnie)
    6 rzodkiewek
    1 pęczek cienkiego szczypiorku
    świeża rzeżucha ( dowolna ilość-według upodobań)
    2 listki pora do dekoracji ( listki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajka faszerowane

Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, schłodzić,obrać.
  • 2. Jajka (3 sztuki) przeciąć na połówki (ładnie wyglądają,jeżeli do tego celu użyje się karbowanego noża).3 jajka pociąć w kostkę.
  • 3. Ryż ugotować wg przepisu znajdującego się na opakowaniu,schłodzić.
  • 4. Rzodkiewki umyć,zetrzeć na tarce(drobne oczka).Tuńczyka wyjąć z puszki,rozdrobnić widelcem.Szczypiorek umyć,posiekać.
  • jajka dekoracyjne 5. Konwalie:3 jajka ugotowane na twardo podzielić krajalnicą(do jajek) w plasterki,(żółtka użyć do sałatki z tuńczyka,którą będziemy faszerować jajka).Z białek wykroić małe krążki,karbowanym nożem odciąć 1/3 każdego krążka.W ten sposób otrzymamy dzwoneczek konwalii.Z pora wyciąć łodygi i listki konwalii,na nich ułożyć dzwonki konwalii.
  • tuńczyk i jajka 6. Do miski wrzucić tuńczyka,jajka (pocięte w kostkę),żółtka,posiekaną cebulę,szczypiorek(2 łyżki),3 łyżki majonezu,sól,pieprz czarny (świeżo zmielony),wymieszać.Powstałą sałatką faszerować połówki jajek,a każde faszerowane jajko posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
  • estetyka zachęca dzieci do jedzenia 7. Na talerzu ułożyć bukiet dwie gałązki konwalii.Obok szprycą wycisnąć łyżkę majonezu,na majonezie ułożyć tartą rzodkiewkę.Na kleksie majonezu ułożyć dwie połówki faszerowanego jajka,wokół udekorować rzeżuchą,którą najlepiej jest wcisnąć w majonez.Rzeżuchą można tez ozdobić porcję rzodkiewki.

Porady

Dekorację-jadalne konwalie wykonuję wg wskazówek mistrza kuchni Rudolfa Biller'a.Przepis na 3-4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować