Wino z owocu dzikiej róży - głogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeżo zebrany owoc w październiku umyć i przy pomocy robota posiekać, wrzucić do gąsiora.
Wodę przegotować, wystudzić dodać cukier , drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu.
Zalać owoc, zakorkować, wstawić rurkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 tyg.
Po tym czasie przecedzić przez gazę i wycisnąć dobrze . Wino ponownie wlać do gąsiora z rurką po ok 6 tyg wino przelać i przefiltrować przez gęstą gazę. Gąsior umyć, sprawdzić czy smakowo jest dobre, jeśli za kwaśne dosłodzić i znów odstawić. Przez kolejne 3-4 tyg wino powinno nabrać przejrzystego koloru i stracić zapach drożdży.
Następnym etapem jest przelanie do butelek :) tak ok połowy stycznia
Komentarze