Wino z owocu dzikiej róży - głogu

4.45 (181 ocen)

  • 60 min

wino domowej roboty

  • 60 min

Składniki:

  • gąsior o poj ok 10- 12 l
    ok 4-4,5 l owocu dzikiej róży
    8 l wody
    3 kg cukru
    drożdże winiarskie
    pożywka do wina

Wystaw ocenę:

4.45 (181 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Wino z owocu dzikiej róży - głogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeżo zebrany owoc w październiku umyć i przy pomocy robota posiekać, wrzucić do gąsiora.
    Wodę przegotować, wystudzić dodać cukier , drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu.
    Zalać owoc, zakorkować, wstawić rurkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 tyg.
    Po tym czasie przecedzić przez gazę i wycisnąć dobrze . Wino ponownie wlać do gąsiora z rurką po ok 6 tyg wino przelać i przefiltrować przez gęstą gazę. Gąsior umyć, sprawdzić czy smakowo jest dobre, jeśli za kwaśne dosłodzić i znów odstawić. Przez kolejne 3-4 tyg wino powinno nabrać przejrzystego koloru i stracić zapach drożdży.

    Następnym etapem jest przelanie do butelek :) tak ok połowy stycznia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować