ten obiadek był improwizowany, ale warto było, to bardzo smaczny obiadek i szybko się go robi
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyńcze filety z kurczaka
pół małej czerwonej papryki
pół małej żółtej papryki
4 plastry sera żółtego np. gouda
4 plastry ananasa z puszki
Sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz kolorowy, czosnek granulowany
Sok z cytryny, olej
7-8 ziemniaków
7-8 całych pieczarek
2-3 łyżki Martini lub wina półsłodkiego
Wielobarwny filecik z pysznymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety ponacinać, w te otworki powciskać paseczki kolorowej papryki
Mięsko skropić olejem, sokiem z cytryny, oprószyć solą lub przyprawą uniwersalną, pieprzem i czosnkiem. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.
Zagotować wodę z solą. Wrzucić obrane ziemniaki, gotować 7 minut.
Pieczarki umyte skropić cytryną i wrzucić do ziemniaków.
Gotować ok. 5 minut, tyle, aby ziemniaki doszły ale się nie rozpadły.
Następnie obsmażyć filety drobiowe z obu stron na rozgrzanym oleju. Na drugą stronę obracamy za pomocą łopatki, aby papryka pozostała na miejscu.
Blachę wysłać folią aluminiową. Ułożyć na niej obsmażone mięso.
Na każdym filecie ułożyć po 2 plasterki sera żółtego i po 2 krążki ananasa.
W otwory ananasów włożyć po kawałku kolorowej papryki.
Na dno blaszki wlać kilka łyżek syropu z ananasa i 2-3 łyżki Martini lub wina półsłodkiego.
Dodać osączone ziemniaki i pieczarki.
Ziemniaki oprószyć dosyć obficie przyprawą do ziemniaków.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.
Komentarze