Wielkanocny białkowiec z makiem

  • wyświetlono: 766 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Delikatne pyszne ciasto pełne maku idealnie będzie pasowało na wielkanocny stół

FB_IMG_1493790710012
  • 10 porcje
  • 60min

Składniki

- 6 białek
- szczypta soli
- 80g cukru pudru
- 80g suchego maku
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- polewa z białej czekolady
- kolorowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocny białkowiec z makiem

  • 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodać płynne masło i sok z pomarańczy. Wymieszać i przełożyć ciasto do keksowki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką. Piec przez 40-45 min w 180-190 stopniach. Na koniec polać polewą i posypać posypka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastomakWielkanocmakowiecświętaciasta świąteczneciasto z makiemciasto z białekświęta wielkanocnepiegusekwypieki wielkanocnebiałkowiecpotrawy wielkanocne

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: justi2401

Ciasto kakaowe z makiem

Gdy nachodzi mnie ochota na coś...

1

Dodane przez: Michał Dobras

Makowiec z białym makiem

Wyszedłem naprzeciw tradycji i...

makowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gwiazda drożdżowa z makiem

Pyszna gwiazda drożdżowa z masą...

image-04bqu37

Dodane przez: viki2903

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Sernik z makiem

Dodane przez: dorota w

Sernik z makiem

Świąteczny sernik z kropeczkami...

ROGALIKI Z MAKIEM

Dodane przez: Słodycz na ustach

Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem. Puszyste, słodkie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE