Wielkanocny białkowiec z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Delikatne pyszne ciasto pełne maku idealnie będzie pasowało na wielkanocny stół

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 6 białek
    - szczypta soli
    - 80g cukru pudru
    - 80g suchego maku
    - 100g mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 100g masła
    - 1/3 szklanki soku z pomarańczy
    - polewa z białej czekolady
    - kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Pieguski

Wielkanocny białkowiec z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodać płynne masło i sok z pomarańczy. Wymieszać i przełożyć ciasto do keksowki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką. Piec przez 40-45 min w 180-190 stopniach. Na koniec polać polewą i posypać posypka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować