Wielkanocna Panna cotta

0 (0 ocen)

  • 11 godz.

Deser będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole.

  • 11 godz.

Składniki:

  • 600 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 laska wanilii
    100 ml likieru migdałowego
    50 g wiórek kokosowych
    400 g mrożonych truskawek
    200 g świeżych truskawek
    50 ml grenadyny
    3 czubate łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta Sosy

Wielkanocna panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wsypujemy do niewielkiej miseczki, dodajemy dwie łyżki wody i energicznie mieszamy. Odstawiamy.

    Do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy pięćdziesiąt mililitrów likieru migdałowego, wyskrobane ziarenka z laski wanilii oraz całą korę oraz cukier puder. Gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wyciągamy laskę i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy by cała żelatyna idealnie się rozpuściła.

    Panna cottę przelewamy do sześciu niewielkich naczynek (np kieliszków do wina), a część wlewamy do foremki wielkanocnej w kształcie niewielkich jajek. Po przestygnięciu wkładamy do lodówki, przykryte folią by nie łapało zapachów.

    Następnego dnia w garnku z dodatkiem grenadyny oraz likieru rozmrażamy truskawki. Miękkie miksujemy na gładki sos. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Zastygniętą panna cotte wyciągamy z foremek. Na talerzyk wysypujemy wiórki i obtaczamy nimi uformowany deser. Układamy na talerzyku ze świeżymi truskawkami, polewamy sosem. Na wierzchu układamy jajeczko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować