Wielkanocna panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę wsypujemy do niewielkiej miseczki, dodajemy dwie łyżki wody i energicznie mieszamy. Odstawiamy.
Do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy pięćdziesiąt mililitrów likieru migdałowego, wyskrobane ziarenka z laski wanilii oraz całą korę oraz cukier puder. Gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wyciągamy laskę i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy by cała żelatyna idealnie się rozpuściła.
Panna cottę przelewamy do sześciu niewielkich naczynek (np kieliszków do wina), a część wlewamy do foremki wielkanocnej w kształcie niewielkich jajek. Po przestygnięciu wkładamy do lodówki, przykryte folią by nie łapało zapachów.
Następnego dnia w garnku z dodatkiem grenadyny oraz likieru rozmrażamy truskawki. Miękkie miksujemy na gładki sos. Odstawiamy do ostygnięcia.
Zastygniętą panna cotte wyciągamy z foremek. Na talerzyk wysypujemy wiórki i obtaczamy nimi uformowany deser. Układamy na talerzyku ze świeżymi truskawkami, polewamy sosem. Na wierzchu układamy jajeczko.
Komentarze