1.Kruche ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, śmietanę, jajko, żółtko i sól. Zagnieć gładkie ciasto i schłodź godzinę w lodówce. Tortownicę o wym. 26cm wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Dno tarty ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem (niekoniecznie). Piecz 15 minut w 180 st. Następnie usuń folię oraz groch.
2.Ziemniaki umyj, obierz i gotuj ok.10 minut w posolonym wrzątku. Wystudź. Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w wiórka. Pokrojone w plastry ziemniaki wyłóż na podpieczony spód. Składniki na sos połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem i wylej na ziemniaki. Porozkładaj kiełbasę, cebulę i pomidorki.
3.Tak przygotowaną tartę piecz ok.30 minut w 180 st., aż masa jajeczna się zetnie. Wierzch można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze