Tarta wiejska

4.51 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Z ziemniakami, cebulą i kiełbasą. Polecam :)

Składniki:

  • kruchy spód: 1,5 szklanki mąki
    80g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżki gęstej śmietany
    szczypta soli

    wypełnienie: 200g kiełbasy (u mnie podwędzana)
    2-3 ziemniaki
    1 mała cebula czerwona
    6-7 pomidorków koktajlowych
    sos: 2 jajka
    pół szklanki gęstej śmietany
    sól, pieprz
    łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłóż groch i podpiecz 1. Kruche ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, śmietanę, jajko, żółtko i sól. Zagnieć gładkie ciasto i schłodź godzinę w lodówce. Tortownicę o wym. 26cm wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Dno tarty ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem (niekoniecznie). Piecz 15 minut w 180 st. Następnie usuń folię oraz groch.
  • 2. Ziemniaki umyj, obierz i gotuj ok.10 minut w posolonym wrzątku. Wystudź. Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w wiórka. Pokrojone w plastry ziemniaki wyłóż na podpieczony spód. Składniki na sos połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem i wylej na ziemniaki. Porozkładaj kiełbasę, cebulę i pomidorki.
  • przed pieczeniem 3. Tak przygotowaną tartę piecz ok.30 minut w 180 st., aż masa jajeczna się zetnie. Wierzch można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa Pomidorki koktajlowe Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować