Zapiekanka warzywna na ziemniaczanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować w mundurkach w osolonej wodzie , po wystudzeniu zetrzeć na tarku o grubych oczkach.
2.Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć.
3.Do tłuszczu który wytopił się z boczku dodać pokrojona w kostkę cebulę i zrumienić. Dodać pokrojone w kostkę papryki i lekko poddusić, przestudzić.
4.Szpinak sparzyć wrzatkiem, przestudić i wycisnać z nadmiaru wody.
5.Tortownicę wysmarować masłem/margaryną( boki wraz z dnem). Obsypać startymi ziemniakami - boki i dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
6.Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać śmietankę oraz warzywa, ser i boczek, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na podpieczony spód ziemniaczany i zapiekać przez ok 45 minut. Smacznego
Komentarze