ZAPIEKANKA WARZYWNA NA ZIEMNIACZANYM SPODZIE

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Smaczna zapiekanka w całości warzywna z chrupiącym ziemniaczanym spodem, serdecznie polecam jako danie główne lub ciepłą kolację.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    1 opakowanie szpinaku
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 cebula
    10 dag boczku wędzonego
    4 jajka
    2/3 szklanki starteg żółtego sera
    1/2 szklanki śmietanki
    sól, pieprz
    tłuszcz do formy

    Forma: tortownica o średnicy 23 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna na ziemniaczanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować w mundurkach w osolonej wodzie , po wystudzeniu zetrzeć na tarku o grubych oczkach.
  • 2. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć.
  • 3. Do tłuszczu który wytopił się z boczku dodać pokrojona w kostkę cebulę i zrumienić. Dodać pokrojone w kostkę papryki i lekko poddusić, przestudzić.
  • 4. Szpinak sparzyć wrzatkiem, przestudić i wycisnać z nadmiaru wody.
  • 5. Tortownicę wysmarować masłem/margaryną( boki wraz z dnem). Obsypać startymi ziemniakami - boki i dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
  • 6. Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać śmietankę oraz warzywa, ser i boczek, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na podpieczony spód ziemniaczany i zapiekać przez ok 45 minut. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować